Borjog és Bormarketing Konferencia 2018

 Ahol a borászatban érdekeltek évről-évre összegyűlnek.

Örömünkre szolgált, hogy együtt inspirálódhattunk partnereinkkel: Bock BorRókusfalvy Birtok Légli Szőlőbirtok és Borászat, hogy megannyi új információval és tudással folytassuk a magyar borászat méltán érdemes fellendítését. Ehhez járult hozzá a #vinitaly alapítója Stevie Kim is aki megosztotta velünk azt a bormarketing “know-how”-t, amire a legnagyobb szükségünk van a mai digitális világban.

A konferencia fő célja egy olyan hatékony kommunikációs felület létrehozása volt, amely képes pozitívan befolyásolni a magyar bor jövőjét. A két főszervező, a borászatban és kommunikációban is otthonosan mozgó Rókusfalvy Pál és a jogi, politikai közegből érkező dr. Prónay Bence 2013-ban azért hívta életre a konferenciát, hogy teret biztosítsanak az ágazatban dolgozóknak az eszmecserére, véleményformálásra és tájékozódásra.

A konferencia szintén fontos törekvése, hogy megfelelő hangsúllyal emelje ki a mértékletes borfogyasztás, a borkultúra fontosságát; ebben a tekintetben különösen izgalmasnak találtuk dr. Zacher Gábor toxikológus előadását.

Viski József előadásában elsőként a Vidékfejlesztési Program végrehajtásáról számolt be. Mint mondta, a rendelkezésre álló mintegy 1300 milliárd forintos keretösszeg 88%-ára, összesen 1143 milliárd forintra vállalt kötelezettséget a Miniszterelnökség. Ez azt jelenti, hogy már több mint 169 ezer kérelem nyert támogatást. A Miniszterelnökség ezen belül jelentős forrásokkal segíti a borászati termelőket is – húzta alá a helyettes államtitkár. A borászati termékfejlesztés és erőforrás-hatékonyság növelésére meghirdetett pályázat keretében például ez idáig összesen 532 kérelmet támogatott a tárca, több mint 33 milliárd forint értékben. A nyertes gazdálkodók ennek köszönhetően maximum 200 millió forint támogatással valósíthatják meg fejlesztési elképzeléseiket.

Aktuális hír továbbá, hogy a Miniszterelnökség vizsgálja a pénzügyi lehetőségét egy újabb élelmiszeripari pályázat megnyitásának is, melynek segítségével további mintegy 30-35 milliárd forint segítené az élelmiszeripari kis- és középvállalkozásokat. A tárca ez idáig 106 milliárd forint támogatást már odaítélt az ágazat szereplői számára, ami 621 nyertes kérelmet jelent – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

A konferencia második részében a bormarketing kérdések kerültek terítékre, az ágazati szereplők közösen vitatták meg a magyar bor lehetőségeit. A konferencia történetében első alkalommal képviselteti magát az előadók között a NAV is. A hazaiak mellett neves külföldi szakembereket is sikerült megnyerni a konferenciának. Kanadából érkezett John Szabó Master Sommelier, a Volcanic Wines könyv szerzője és eljön Dr. Ignacio Sanches Recarte, az európai borágazati vállalkozásokat képviselő szervezet (CEEV) főtitkára is.

Utolsó programpont a Bormarketing kerekasztal volt. Téma: Bormarketing hangsúlyok 2020-ig
Résztvevők:
  • Bukovics Martin (borszakíró)
  • Győrffy András (marketing szakember)
  • Hajdú Zoltán (HNT)
  • Krasznai Zsófia (nemzetközi borakadémikus, tanácsadó)
  • Kriston Orsolya (felelős szerkesztő, VinCE)
  • Romsics László (vezérigazgató, Csányi Pincészet)
A nap folyamán megtartott szavazáson a “Mi legyen a magyar bor közösségi bormarketingjének fő iránya 2020-ig?” kérdésre a közönség válasza: bel- és külpiaci értékesítés egyenlő arányban. A témában a marketing kerekasztal szakértői is kifejtették álláspontjukat.
Romsics László: én a belső piacra fókuszálnék előlször, itthon magyarázzuk el a fogyasztóknak, miért és milyen magyar bort igyunk, mellette építeném természetesen a külföldi piacot is.
Kriston Orsolya: nem tudtam válaszolni, nagyon nehéz kérdés. Függ attól, mit akarunk eladni, milyen piacra. A termelők, akiknek a borait teszteljük, inkább külföldre nyitnának. De van egy nagy rész, akinek fontosabb a belföld. Ezek között különbséget kell tenni. Fontos itthon felhívni a figyelmet, hogy érdemes magyar bort, magasabb értékű bort fogyasztani, de van jelentős számú borászat, akinek a működéséhez a külföldi piac is fontos.
Krasznai Zsófia: stabilitást belföld jelenti, a növekedést az export. Ebben segíthet a közösségi bormarketing.
Győrffy András: Magyarországon könnyebben tudnak kommunikálni. A magyar bor helyzete külföldön szomorú, eltűnt a magyar bor a külföldi boltok polcairól.
Bukovics Martin: belpiaci értékesítésre helyezném a hangsúlyt. Vicces, hogy minden konferencián évek óta feljön a kérdés, hova adjunk el bort. El kéne már dönteni. A magyarok többsége magyar bort iszik, ez a legfontosabb piac, és közben valóban szorulunk ki külföldön, mert egyre több országban készítenek már bort, például már Thaiföldön is. Az hogy kiszorulunk azt jelenti, hogy még jobban a belföldre és a környező országokra kellene koncentrálni.
Hajdú Zoltán: a hazai piac fontosabbnak tűnik, de ez nem jelenti azt, hogy külföld teljesen érdektelen. A fenntartható bortermeléshez szükség van az exportra.

forrás:

http://www.boraszportal.hu/borvilag/borpolitikatol-a-toxikologiaig-hatodjara-is-a-jon-a-borjog-es-bormarketing-konferencia-7291

http://www.boraszportal.hu/beszamolo/sztarparade-a-borjog-es-bormarketing-konferencian—elo-7299

http://www.origo.hu/tafelspicc/20180112-borjog-es-bormarketing-2018-konferencia-bor-magyar-borpiac-borkultura-bormarketing-kerekasztal.html