KIVÁLÓ SZEZONT ZÁRT AZ FTC-REKONTIR KAJAK-KENU SZAKOSZTÁLY

ORV (olimpiai reménységek versenye) első helyezések, ifjúsági Európa-bajnoki és szép világbajnoki dobogók színesítik a palettát, boldogan jelentjük, hogy remek szezonon van túl a fradi fiatal kajakosai tömörítő szakosztály. Cégcsoportunk elkötelezett a magyar sikersportágak, különösen a kajak-kenu támogatása mellett. A felnőtt élversenyzők mellett az utánpótlás nevelést is fontosnak tartjuk, éppen ezért döntöttünk úgy, hogy 2017-től az FTC Kajak-kenu szakosztályát is támogatjuk. 

REKONTIR: Kérlek Titeket, meséljetek a kezdetekről, hogyan ismerkedtetek meg a sportággal?

Gergő Bálint: Negyedik osztályos általános iskolás voltam, amikor Szellák Dávid bejött hozzánk az iskolába, azzal a céllal, hogy utánpótlást toborozzon, mivel akkor indult újra az egyesület (2011, FTC Kajak- Kenu). Már az első edzésen beültem a mini-kajakba, ahol még az álló pozíciómat is megtartottam, ez azonnal feltűnt az edzőnknek (a legtöbben nagyot borulnak első alkalommal). Mindössze három évet kellett várnom az eredményekre. A negyedik évben a hazai Országos Bajnokságon dobogón végeztünk Csokor Erikkel párosban, 1000 méteren. 2016-ban kijutottam az Olimpiai Reménységek kajak- kenu versenyére, amely Szegeden került megrendezésre, ahol sikerült nyernünk is. Ez hoztam meg számomra az igazi áttörést.

Csokor Erik: 9 évesen kezdtem Tatán kajakozni, majd innen 2016 októberében kerültem a Fradiba. Kun Tamás volt Tatán a nevelőedzőm évekig, de úgy éreztem, szükségem van a váltásra és ma már azt gondolom, érdemes volt átigazolnom. Itt találtam meg a páromat, Bálintot, akivel együtt kezdtünk felfelé lépkedni a lépcsőn. Amióta kajakozom, azóta a válogatott csapat tagja vagyok, így szerencsére soha nem volt gond a motivációval.

Keresztes Kristóf: 2012-ben kezdtem el kajakozni a Fradiban. Két társammal együtt indultunk el a kajakozás útján, amit akkor még csak hobbiként kezeltem, később viszont beleszerettem a sportba. Minden versenyemen 2., illetve 3. helyezést értem el, sosem voltam még első. Idén év elején volt egy rangsorolónk, ami egyáltalán nem úgy sikerült, ahogy azt terveztük. Utána már komolyabban vettem a felkészülést, így az Ifjúsági Olimpiai Fesztivál válogatóján sikerült K1- 200 m-en kiemelkedő eredményeket elérnem. Az edzőm Szellák Dávid rengeteget segített és az ő támogatása nélkül ez nem sikerült volna. Az Ifjúsági Olimpia Fesztivál volt az első nemzetközi versenyem, attól kezdve meg tudtam tartani az 1. helyet. Az Olimpia Reménységek versenyen is sikerült nyerni K1- 200, illetve K4- 200 m- en.

Fekete Dorina: 2011-ben kezdtem el Vácon ismerkedni a sportággal, László Csaba irányításával. Otthon, Vácon a Nagy Duna komoly alapot adott. 2016. augusztusától készülök Szellák Dávid csapatával, ahol nagyon jól érzem magam. Rögtön sikerült bekerülnöm a válogatottba, az első nemzetközi versenyem nekem is a 2016- os Olimpiai Reménységek verseny volt.

REKONTIR: Milyen gondolatokkal érkeztetek a téli alapozásból, mik a tervek/ célok a 20017- es szezonra?

Csokor Erik: Kissé nehézkesen indult számomra a téli alapozás, de később összeszedtem magam és felvettem az edzőm által diktált tempót. 2017 februárjától- márciusig Görögországban edző táboroztunk 3 hetet és úgy érzem ott sikerült kihoznom magamból a maximumot. Amikor onnan hazajöttünk, szinte rögtön elindult a Rangsoroló, az első versenyünk az évben. Az egyes számom sajnos nem sikerült jól, de párosban 500 m-en nyerni tudtunk Bálinttal. Ekkora döntöttük el, hogy a 2017- es évben a párosra fogunk ráfeküdni és ezen fogunk dolgozni. Azt terveztük, hogy az Ifjúsági Európa Bajnokságra, valamint a Világbajnokságra is ki fogunk jutni. Ez sikerült és erre nagyon büszkék vagyunk.

Gergő Bálint: Számomra sem indult zökkenőmentesen a téli alapozás. Volt egy kisebb sérülésem, ezért kénytelen voltam kihagyni a futótárbort. Egészen december közepéig pihenőn kellett lennem, de ezután visszaálltam, felvettem a fonalat és keményen edzettem tovább. Úgy érzem a sérülés és a néhány hónap kihagyás után sikerült maximálisan teljesítenem az edzéseken.

Fekete Dorina: A tavalyi jobban sikerült, mint az eddigi összes téli alapozásom. Rengeteget fejlődtem a futásban, jobb lett az állóképességem, ami látszott is az idei nyári versenyszezon alatt. A célokat, amiket kitűztünk, azokat szerencsére egytől- egyig sikerült teljesítenem.

Keresztes Kristóf: 2016 decemberéig kicsit lazábban vettem az edzéseket. Idén januárban viszont megfogalmaztuk a céljaimat és azoknak megfelelően elkezdtük a felkészülést és az megfelelően sikerült.

REKONTIR: Hogy sikerült az évad? Mit tartotok a legjelentősebb eredményeknek az idei szezonból és miért?

Csokor Erik: Az idei Ifjúsági Európa Bajnokságon K2- 500 m-en 3. helyezést értünk el Gergő Bálinttal (első éves Ifi-sek voltunk); az Ifjúsági Világbajnokságon pedig K4- 500 m-en 4. helyezést értünk el.

Az Olimpiai Reménységek versenyén K2- 500 m-en a 2. helyet, K4- 500 m-en pedig az 1. helyet szereztük meg Keresztes Kristóffal, Gergő Bálinttal és Nikodém Patrikkal /KSI/.

Gergő Bálint: A 2017- es Ifjúsági Európa bajnokságon K2- 500 m- en 3. helyezést értünk el. Az Olimpiai Reménységek versenyén K2- 500 m- en a 2. hely lett a miénk Erikkel, valamint K4- 500 m- en aranyérmet szereztünk. Erikkel mindketten az ifjúsági korosztályban versenyzünk jövőre is, így bizakodva tekintünk a következő szezon elé.

Fekete Dorina: Az idei Ifjúsági Maraton Európa Bajnokságon aranyérmet szereztem, az ifjúsági Maraton Világbajnokságon pedig 2. helyezett lettem. Az Olimpiai Reménységek versenyen K1- 500 m- en 3. helyezett lettem, K1- 1000 m- en pedig 2. helyezést értem el.

Keresztes Kristóf: Az Ifjúsági és Olimpiai Fesztiválon K-1 200 m-en aranyérmes lettem.

Az Olimpiai Reménységek versenyen K1- 200 m-en 1. helyezést értem el, K4- 200 m-en pedig szintén 1. helyezett lettem (Erikkel, Bálinttal és Nikodém Patrikkal).

 

REKONTIR: Mire jut idő a magánéletben? Mit csináltok a kajakozáson kívül?

Csokor Erik: Egy ferencvárosi sportgimnázium tanulója vagyok. Keresem az összhangot a profi sport és a tanulmányok között. Próbálok a tanulás mellett nagyon odafigyelni az edzésekre, hiszen magas felém az elvárás.

Gergő Bálint: A fővárosi Csanádi Árpád Sportgimnáziumban tanulok. A tanulmányaimmal igyekszem kellő időt foglalkozni, hogy a sportolás miatt ne kerüljek hátrányba. A többi szabadidőmet pedig a barátnőmmel töltöm.

Fekete Dorina: A váci Boronkay György Műszaki Gimnáziumba járok, mint magántanuló. Tavaly előrehozott érettségit tettem és tervezem, hogy amikor jövőre eljön az érettségi időszak, addigra a nehezén már túl legyek így több időt tudok majd a sportnak szentelni. Idén még a nyelvvizsgát is szeretném beszorítani a szabadidőmbe.

Keresztes Kristóf: A Csanádi Árpád Sportgimnázium tanulója vagyok. Szerencsére jól megy a tanulás, ezen a téren sem panaszkodom. Tavaly felvételiztem és nagyon jól sikerült, az átlagom 4- es volt.

REKONTIR: Végül pedig Szellák Dávid szakosztályvezetőt kérdeznénk, hogy összességében, hogy látta az FTC- REKONTIR idei teljesítményét, különösképpen az itt jelenlévőkét:

A tavalyi évből kiindulva tudtam, hogy az idei év is erős lesz, főleg, hogy nagyon jó igazolások történtek. Amiket elterveztünk tavaly télen, azokat sikerült is megvalósítani. A szerencse mellénk állt, a versenyzők pedig profin és maximális erőbedobással készültek fel. Az idei cél az volt, hogy kijussunk az összes nemzetközi versenyre, ami sikerült is. Kijutottunk az ifjúsági síkvízi maraton Európa- valamint Világbajnokságra. Az Ifjúsági és Olimpiai Fesztiválon, illetve az Olimpiai Reménységek Versenyén szintén jól szerepeltünk. Mindenhonnan éremmel jöttünk haza, kivéve a Világbajnokságot, de nagyon büszke vagyok a srácok 4. helyezésére is. Mind a férfi, mind a női szakág idén kimagaslóan teljesített.  A 2011- es újra alakulásunk óta ez volt a legsikeresebb évünk. Sikerült a tavalyi, 2016- os szezont is túlszárnyalnunk. A sikereinkhez hozzájárultak a szponzoraink is, amit ezúton is szeretnénk Nekik megköszönni!

REKONTIR: Köszönjük szépen, további sok sikert kívánunk, utána pedig jó feltöltődést a téli alapozásra!