Pozitív fordulat a kormány fejlesztéspolitikájában

lazarcikkbe1-20160310

A fejlesztéspolitika eddigi eredményei mellett, a 2020-as időszak főbb irányait, változásait ismertettette Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Portfolio Uniós Források 2016 című konferenciáján. A projektmenedzsment szakma hetek óta érezhető feszült figyelemmel tekint az Uniós Források koordinációjáért felelős tárca rezdüléseire. A jelentős abszorpciós nyomás ellenére a források okos, célszerű, fenntartható működést biztosító felhasználása is elsőrendű szempont. Ebből kifolyólag szükség van a szakma öntisztulására, ugyanakkor a piaci szereplők hatékony forráshoz juttatásának kulcsszereplői lehetnek a hiteles és színvonalas projektmenedzsment szervezetek.

konficikkbe-20160310

Forrás: portfolio.hu

Lázár János mai kijelentése szerint az élére áll a hiteles pályázati tanácsadó cégekkel folytatott érdemi konzultációnak. Ez egy örömteli fordulat, mindamellett, “hogy a tárca meggyőződése, hogy az államon belüli projektekért, pályázatokért, az államon belül kell rendelkezésre állnia a pályázatírói és tanácsadói, lebonyolító kapacitásnak.” (idézet a portfolio.hu cikkéből)
A szakma különösen üdvözli a pozitív fejleményeket és ahogy jelentős piaci szereplőktől hallottuk, komoly szándék van a kóklerek és kijáróemberek kirekesztésére. Ennek egyik lehetséges módja egy akkreditációs minőségbiztosítási rendszer bevezetése a pályázati tanácsadó cégek között.

Van azonban még jó néhány terület, ahol a fenntartható gazdaságfejlesztés, a versenyképesség növelése, valamint a munkahelyteremtés érdekében fontos lenne a kkv szektor helyzetbe hozása, így felülvizsgálatra szorulhat a jelenlegi fejlesztési politika. Ilyen ágazatok jellemzően a turisztika, logisztika, ipari parkok fejlesztése, ahol pillanatnyilag csak állami, önkormányzati szereplők lehetnek kedvezményezettek.

Erről egyébként Kovács Zoltán ügyvezetőnk személyesen kérdezte Lázár Jánost beszéde végén, miniszter úr pedig hosszan és minden részletre kiterjedően válaszolt.

elsopanelcikkbe-20160310

A panelbeszélgetés résztvevői: Csepreghy Nándor miniszter helyettes NGM, Kovács Zoltán ügyvezető Rekontir BPM Kft., Baksay Gergely, igazgató, Költségvetési és Versenyképességi Elemzések Igazgatóság, Magyar Nemzeti Bank, Pető Gábor, ügyvezető, MultiContact Consulting Kft., Tardos Gergely, vezető elemző, OTP Bank

Forrás: portfolio.hu

Jelentős és érdemi tényező az is, hogy Lázár János beszéde végéhez közeledve a következőket válaszolta a feltett kérdésekre:

  • Első válaszában elismerte, hogy két éven keresztül mindent megtett a pályázati tanácsadó cégek ellen, de nem sikerült őket legyűrni. Amit nem sikerül legyűrni, annak állj az élére – idézett fel egy mondást ennek kapcsán. Érdemesnek tartja ennek az ágazatnak a szakértelmét is felhasználni.
  • Kovács Zoltán a Rekontir BPM ügyvezetőjének kérdésre válaszolva elmondta, hogy van lehetőség a felülvizsgálatra a vidékfejlesztési támogatásoknál az előlegrendszer esetében érvényes biztosítékok rendszerében. Sőt, kifejtette, hogy a magyar borágazat valóban sikerágazat.
  • Arról is beszélt, hogy az operatív programokon belül van akkora rugalmasság, hogy ha bizonyos pályázatokra túljelentkezés van, akkor alkalmazkodjon a rendszer. A kormányzat egyébként folyamatos tárgyalásban van a borászat képviselőivel, főleg, hogy vidéki vállalkozásokról beszélünk.