Újabb REKONTIR mintaprojekt került lezárásra.

EGYÜTT A MAGYAR SIKEREKÉRT!

Nagy örömünkre átadásra került a Bock Borászat Kft. mintegy 1,2 milliárd forintos beruházással felépült, hozzávetőlegesen 1000 négyzetméter alapterületű szőlőmagtabletta-gyártó üzeme csütörtökön Villányban.

A kutatási & fejlesztési projekt keretein belül kifejlesztésre került két speciális, az eddig ismerteknél nagyságrendekkel nagyobb és kiegyenlített, aktív komponens felszívódású szőlőmagőrlemény alapú táplálékkiegészítő (tabletta és liszt), valamint az ipari méretű előállításukhoz szükséges gyártástechnológia.

Az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális és Fejlesztési Alap társfinanszírozásával 681,22 millió forint vissza nem térítendő támogatásból, több mint 40% önerő hozzáadásával valósult meg a Bock Borászat nemrég lezárult projektje, amelynek célja a korszerű kékszőlőmag-feldolgozó üzem felépítése mellett egy innovatív és egyedi gyártási technológia kifejlesztése volt. A pályázatnak köszönhetően a Bock ezentúl már önállóan gyártja és hozza forgalomba speciális, az eddig ismerteknél nagyságrendekkel nagyobb és kitűnő felszívódású, szőlőmagőrlemény-alapú táplálék kiegészítőit, így a Bock Kékszőlőmag Mikroőrleményt, -olajat és újdonságként a rágható Kékszőlőmag és -bogyóhéj tablettát is.

„Borászatunk a környezeti fenntarthatóság jegyében már 2010 óta hasznosítja a kékszőlő feldolgozásának egyik legfontosabb melléktermékét, a szőlőmagot. Mivel mikroőrlemény formájában a kékszőlőmag kiemelkedően értékes antioxidánsainak és bioaktív anyagainak felszívódása és hasznosulása korlátozott, ezért egy jobb, hatékonyabb megoldást akartunk keresni, amelyben a Pécsi Tudományegyetem és a Szent István Egyetem kutatói nyújtottak számunkra nélkülözhetetlen segítséget.” – mondta el Bock József.

A beruházást és termékfejlesztést is magába foglaló projekt hivatalos zárórendezvényén gyárlátogatásra is lehetősége nyílt a meghívottaknak, így betekintést nyerhettek a kékszőlőmag feldolgozásának különböző folyamataiba.

Dr. Pál Szilárd, gyógyszerészeti kutató beszédében kitért a szőlőmagból készült táplálékkiegészítők kiemelkedő élettani hatásaira, valamint a következőt jegyezte meg: „A szőlőmag pornak, valamint a szőlőmag tablettának minden esélye megvan, hogy a 21. század Béres cseppje legyen!”

Szűcs Balázs a REKONTIR cégcsoport ügyvezetője köszöntőjében kiemelte, hogy a kutatás-fejlesztési projekt nyomán létrejött üzemben évente 400 ezer csomag szőlőmagtablettát állítanak majd elő 20 ezer kilogramm villányi szőlőmagból. “Olyan természetes eredetű anyagokat tartalmazó terméket sikerült kifejleszteni, amely igazoltan pozitív orvosbiológiai és élettani hatással rendelkezik” – hívta fel a figyelmet. Hozzátette, “értékes beltartalmának felszívódása a szervezetben kiemelten hatékony”.

A kékszőlőmagból készült Bock mikroőrlemény és olaj sokoldalú gasztronómiai felhasználási lehetőségeit pedig Marton Adrienn privátséf és televíziós gasztroműsor-vezető ismertette, aki egy kóstolóval egybekötött főzőshow során avatta be az egészséges táplálkozás rejtelmeibe az esemény vendégeit.

A linken keresztül Ön is elsajátíthat pár, a szőlőmag termékek felhasználásával elkészíthető ötletes recepteket: