2019. december 16.

Együtt a magyar agrárium sikereiért! Az agrárszektor jövőjét taglaló kerekasztal-beszélgetésekben vett részt Kovács Zoltán (ügyvezető igazgató) és Hamarics Imre (cégvezető).

Mit hozhat a 2020 utáni új Közös Agrárpolitikai Program a magyar gazdáknak? Mi vár ránk 2020-ban? Milyen pályázati forrásokra számíthat az agrárium? Mi lesz a sorsa a visszahulló pénzeknek?

Papp Gergely (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara), Feldman Zsolt (Agrárminisztérium), Gyuricza Csaba (Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ), Jakab István (Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége), Kovács Zoltán MBA (Rekontir Cégcsoport), Mezei Dávid (Takarékbank)

Az új Közös Agrárpolitikát boncolgató beszélgetésen Kovács Zoltán hangsúlyozta, hogy, 2020 után fel kell arra készülni, hogy az innovatív fejlesztések nagyon meghatározóak lesznek, és a súlyuk biztosan növekedni fog, majd hozzátette, ha tehetné, három dolgot kérne az új Közös Agrárpolitikával kapcsolatban:

A pályázatokkal elérhető beruházásokban legyen 50 százalék a támogatási arány, 100 százalék legyen a kérhető előleg, és legyenek a támogatással kombinálható hiteltermékek.

Ezeknek a feltételeknek a megvalósulása lehetővé tenné, hogy a beruházások agilisabban valósuljanak meg, ezáltal csökkentve a gazdákra háruló beruházási terveket.

Hamarics Imre – a Rekontir TM Kft. Cégvezetője – a “Kedvezményes hitelprogramok és támogatások a mezőgazdaságban” témájú kerekasztal-beszélgetésen kiemelte a 2020-as záróidőszakra várható fejleményeket.

2023-ig csekély mértékű újonnan kiírt támogatásra számíthatnak a termelők, a Vidékfejlesztési Program keretén belül támogatott nyertes projekteknél azonban most fognak kifutni a megvalósítási határidők, így a nem teljesített projektek után jelentős összegre lehet számítani. Továbbá leszögezte, hogy az agrár- és vidékfejlesztési támogatások nem ajándéknak, vagy jutalomnak számítanak, hanem egyszerűen jár az ágazat számára. Ennek az az oka, hogy nemcsak a szomszédokkal versenyeznek a termelők, hanem az egész világ termelőivel.

Az összes támogatás szerintem csökkeni fog, de nem 27%-kal, hanem 5-10%-kal. 2022 előtt az új ciklus pályázati kiírásai nem valószínű, hogy megjelennek, addig is, a kutatás-fejlesztési források jó lehetőségeket kínálnak, ezekre sokan nem is gondolnak, annak ellenére, hogy jelentős összegek állnak rendelkezésre. Ezen túl kiváló támogatási lehetőség, hogy a Vidékfejlesztési Program sok nyertes projektjének megvalósítási határideje 2020-ban jár le, és a sikertelen projektek több tízmilliárdnyi visszahulló forrást is jelenthetnek.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
[ PROJEKTJEINKRŐL, PÁLYÁZATOKRÓL, RÓLUNK ]

Legújabb bejegyzéseink