Babarcsszőlős Pince

  • Projekt neveÚj szőlőlé-feldolgozó üzem létesítése és erőforrás-hatákonyság elősegítése
  • Megvalósítás helyszíneBabacsrszőlős
  • Projektösszeg
  • KategóriaKutatás & Fejlesztés

Az terv egy tájba simuló épületegyüttes volt, ami a nagy mérete ellenére a helyi falusias házakat idézi. Az üzemi rész és raktárak egy részét próbáltuk a földfelszín alatt elhelyezni, hogy az épület, tömegében se legyen tájidegen túl nagy mérete miatt. A felszín feletti részeknél a magastetős és lapostetős részek váltják egymást, ezzel könnyítve az épület nagy tömegén. A magastetős részek szélessége és magassága a környék falusias épületeivel méretben is hasonló, tovább erősítve az illeszkedést.

Az épület homlokzatképzésénél két szempont volt mérvadó. Egyrészt a helyi építési hagyományokkal harmóniában egyszerű, magastetős, vakolt, tömegszerű megjelenés, másrészt az épület üzemi és iroda blokkja közötti különbség hangsúlyozása.

Az alapvető elképzelés egy tájba simuló épületegyüttes volt, mely csak részben jelenik meg a felszín felett és a raktárak amik közvetlen felszíni kapcsolatot nem igényelnek, a föld alatt, elrejtve kerülnek megépítésre. A legnagyobb alapterületet és belmagasságot igénylő tartályos tároló terek a földbe süllyednek annyira, hogy az így kialakuló kétszint magas térben a tartályok elhelyezhetőek legyenek, és természetes világítást is kaphassanak.

Babarcsszőlős Pince

További fejlesztéseink