Balatonszőlős Pince

  • Projekt neveÚj szőlőfeldolgozó üzem létesítése és erőforrás-hatékonyság elősegítése
  • Megvalósítás helyszíneBalatonszőlős
  • Projektösszeg
  • KategóriaKutatás & Fejlesztés

Az alapvető elképzelés egy tájba simuló épületegyüttes volt, mely csak minimálisan jelenik meg a felszín felett és nagyobb részt a föld alatt, elrejtve marad. Kihasználva a kedvező lejtési viszonyokat, a legnagyobb alapterületet és belmagasságot igénylő tartályos tároló terek a domboldalba süllyednek annyira, hogy még biztosítható marad a részleges természetes bevilágítás, de a tömeg gyakorlatilag láthatatlan. Ugyan csak részben föld alatt, a tartály térhez képest fél szintnyi eltolással kerülnek elhelyezésre a technológiai terek úgy, mint a palackozó és raktárhelyiségek.

A földfelszín felett csupán a hagyományos nyeregtetős tömegbe foglalt manipulációs tér és irodai rész jelenik meg, mely közvetlen kapcsolata a pince szinttel mind külső, mind pedig belső térben biztosított. Utóbbi tömegformálása a helyi szabályozással harmóniában, a Balatonszőlősön és környékén tradicionális magastetős, földszintes háztípus egy modern, 21. századi újra fogalmazása.

Balatonszőlős Pince

További fejlesztéseink