Etyeki Kúria

Etyeki Kúria Kft.
  • Projekt neveBorgazdaság modernizálása és kapacitásnövelés
  • Megvalósítás helyszíneEtyek
  • Projektösszeg287 831 299 Ft
  • KategóriaBorászat

A fővárostól mindössze fél órányira található Etyeket régóta Budapest szőlőskertjeként tartják számon és az infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően kezd egyre népszerűbb hétvégi kirándulóhellyé válni. A környék első borospincéje, mára az Etyeki Kúria tulajdona, József főherceghez, a híres mezőgazdasági reformerhez fűződik.

Az Etyeki Kúriához 1996-ban 1,5 hektáros termőterület, egy ódon pince és nagyon kezdetleges infrastruktúra tartozott. Ehhez nagyban hozzájárult az akkoriban Magyarországon még nem igazán elterjedt hűtött erjesztési eljárás és az acéltartályok alkalmazása is. A 2009-es év igazi fordulópont az Etyeki Kúria életében, ekkor csatlakozott a borászathoz a fiatal, de világlátott borász, Mérész Sándor, aki az új utak keresője: folyamatosan figyeli és munkájában alkalmazza a legújabb szőlészeti és borászati kutatások eredményeit.

A borászat 2009-ben 15 hektár termőterületet művelt meg, de már akkor világos célként lebegett előttük egy, a legmodernebb technikával felszerelt borászat megvalósítása. Kétéves fejlesztési és modernizálási munkálatoknak köszönhetően 2013-ban vehette birtokba az Etyeki Kúria és a borszerető nagyközönség Magyarország egyik legkorszerűbb, a 21. század technikai kihívásainak minden szempontból megfelelő, a nemzetközi piacot is kiszolgálni képes borászatát. A fejlesztéseknek köszönhetően a kisebb csoportoknak a Vinotékában tartandó borkóstolók mellett a 8o fő, és nyáron a terasszal együtt 15o fő befogadására alkalmas, teljes technikával felszerelt kóstoltató Üvegterem kitűnő helyszíne céges és családi rendezvényeknek, csapatépítő programoknak.

Etyeki Kúria

További fejlesztéseink