UTB Envirotec

UTB Envirotec Zrt.
  • Projekt neveKommunális szennyvizek és szennyvíziszapok tartalmának innovatív hasznosítása
  • Megvalósítás helyszíneKecskemét
  • Projektösszeg2 220 034 705 Ft
  • KategóriaKutatás & Fejlesztés

GINOP pályázaton nyert 1,541 milliárd HUF vissza nem térítendő európai uniós forrást fordíthat szennyvíz technológiai kutatásokra a következő négy évben az UTB Envirotec Zrt. vezette konzorcium. Visszatekintve az elmúlt 30 évre, nem volt ekkora összegű, ilyen műszaki és tudományos összefogást igénylő szennyvíz technológiai kutatási együttműködés Magyarországon.

A projektben komplex szennyvíztisztító-telepi, új technológiákat fejlesztenek ki, amelyek a kommunális szennyvizek és szennyvíziszapok energia- és nyersanyag-tartalmát hasznosítják.

A projektben az üzemeltetéssel a Bácsvíz Zrt., a technológiai tervezéssel és fejlesztéssel az UTB Envirotec Zrt., a kutatással és a laboratóriumi vizsgálatok elvégzésével a Debreceni Egyetem, a környezetvédelmi feladatok és kockázatértékelés megvalósításával az Inno-Water Zrt., a talajtani és komposztálást érintő feladatok megvalósításával pedig az Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontja foglalkozik.

A konzorcium terve az, hogy a szennyvizekből értéket, ipari nyersanyagokat, lakossági fogyasztási cikkeket, és a mezőgazdaságban biztonságosan hasznosítható, vonzó termékeket állítson elő, segítve a körforgásos gazdaság megvalósítását.

UTB Envirotec

További fejlesztéseink