2019. szeptember 24.

Lezárult az ALTEO Nyrt. K+F+I programja a REKONTIR Cégcsoport együttműködésével.

2019. szeptember 13-án ünnepélyes keretek között átadták az ALTEO saját fejlesztésű innovatív, ipari energiatároló fejlesztését. A KFI projektet Áder János köztársasági elnök, valamint Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is méltatta a helyszínen.

ifj. Chikán Attila, az ALTEO Nyrt vezérigazgatója beszédében kiemelte az alábbiakat:

Az utóbbi két évben egy olyan saját, innovatív, piaci alapú megoldást fejlesztettünk, amellyel nemcsak a cégünk bővítheti hatékonyabban megújuló erőforrásokon alapuló erőművi portfólióját, de a teljes magyar energetikai piac klímacéljaihoz is hozzájárul.

Áder János hangsúlyozta, hogy:

a 2050-re kitűzött, klímasemlegességi cél eléréséhez az egyik legfontosabb az áramtermelés és az energiatermelés széndioxid-mentességének elérése. Ha a paksi erőmű megvalósul, és ha az elmúlt éveknek megfelelő ütemben épülnek naperőművek, akkor Magyarországon már 2030-ra az előállított áram több mint 90 százaléka széndioxid-mentes lehet.

REKONTIR Cégcsoport és az ALTEO 2016 őszén kezdte meg a projekt közös megvalósítását, melynek eredményeként utóbbi 2017. februárjában sikeres kutatás-fejlesztési pályázatot adott be. A döntéshozó Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2017. júniusában közel 500 millió forint vissza nem térítendő támogatást ítélt meg a projekthez, melynek célja egy villamosenergia-tároló architektúra rendszerszintű integrációja és innovatív alkalmazási modelljének kialakítása volt.

A projekt nemzetközi jelentőségét jól mutatja, hogy az akkumulátoros villamosenergia-tároló rendszerek közvetlen rendszerszintű felhasználása nem tekint vissza hosszú múltra, inkább pilot projekt jelleggel kerültek ilyen létesítmények installálásra legfőképpen Észak-Amerika, Nyugat-Európa, Japán és Dél-Korea térségekben. A villamosenergia-tároló eszközök létjogosultságát, szükségszerűségét és villamosenergia-rendszerre gyakorolt pozitív hatását senki nem vitatja, a technológia új keletű felhasználásából eredő bizonytalanságának, költségeinek, illetve akkumulátoros tároló esetén az akkumulátor telepek pontos élettartam görbéjéről, illetve az azt befolyásoló tényezőkről hiányzó hiteles tapasztalatok eddig hiányoztak.

A megújulók nagyobb mértékű integrációja nagyban elősegíti a fenntartható környezetkímélő energiatermelés további növekedését, amely összhangban van mind a nemzetközi, mind a hazai energiapolitikai célkitűzésekkel és ezzel együtt hozzájárul az externális költségek társadalomra nehezedő terheinek csökkenéséhez (pl.: jobb levegőminőség, kevesebb orvosi ellátás és költség), a fenntartható fejlődéshez és a globális klímaváltozás elleni erőfeszítésekhez.

A 24 hónapos megvalósítás alatt komplex projektmenedzsment szolgáltatást nyújtottunk, valamint szoros együttműködésben koordináltuk a pályázat szabályos elszámolását az ALTEO több osztályának közreműködésével. A két cég közötti szinergiát jól példázzák az újabb sikeres K+F+I pályázatok, melyek kiváló alapot adnak egy hosszú távú gyümölcsöző üzleti együttműködéshez.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
[ PROJEKTJEINKRŐL, PÁLYÁZATOKRÓL, RÓLUNK ]

Legújabb bejegyzéseink