Építőipar
Projekt neve:
Cementkötésű szálkötegek kifejlesztése és alkalmazása beton tartószerkezetekben a Csurgai-módszer szerint.
Megvalósítás helyszíne:
Budapest
REKONTIR szolgáltatások:
EU pályázat- és projektmenedzsment

A kutatás-fejlesztési projekt eredményeként egy olyan technológia került kifejlesztésre, amely lehetőséget biztosít cementkötésű betonból gyártott teherbíró elemek készítésére. Különlegessége, hogy a húzóerőket speciális módszerrel előkészített nagy szilárdságú, nem korrodáló cementkötésű szálkötegek biztosítják. Csurgai Ferenc szakmai utasításai alapján kutatásokra és fejlesztési tevékenységre került sor a beton-kompozit összetételének meghatározására, a szálerősítés alkalmazási és statikai szerepének, valamint viselkedésének optimalizálására.

A projekt célja olyan különleges anyagok és korszerű anyagtechnológiák kifejlesztése volt, amelyeket felhasználva az építőiparban, teljesen újszerű betonkompozit alapanyagú tartószerkezeti elemeket készülhetnek a hagyományos vasbetonból készített szerkezeteknél jobb mechanikai, tartóssági és tűzállósági tulajdonságokkal. Ilyen szerkezetek gyártása és piaci bevezetése a beruházók és a társadalom számára is számtalan pozitív hatást generál. További cél volt a tartószerkezeti elemek gyártástechnológiájának kifejlesztése és az általános alkalmazási műszaki feltételek kidolgozása.

A projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozásával 474,42 millió forint vissza nem térítendő támogatásból valósult meg 2017. július 1. és 2019. december 31. között.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp