Építőipar
Projekt neve:
Mobil lágyiszap eltávolító- és víztelenítő technológia, valamint berendezés prototípusának kifejlesztése
Megvalósítás helyszíne:
Balaton
REKONTIR szolgáltatások:
EU pályázat- és projektmenedzsment

A kutatás-fejlesztési tevékenység célja egy olyan nagy hatékonyságú, komplex iszapkotró és -víztelenítő technológia és berendezés prototípusának kifejlesztése, amely valós időben képes a kotrás során keletkező híg zagyot olyan mértékben vízteleníteni, hogy az, az úszó létesítménnyel tetszőleges távolságra szállítható konzisztenciájú legyen. A prototípus tervezett kapacitása 100 t/nap szárazanyag.

A Balaton jó vízminőségi állapotának fenntartásához, illetve a vízkészlettel való hosszú távú, fenntartható gazdálkodáshoz alapvetően szükséges a mederviszonyok megfelelő szinten tartása, valamint a különféle vízi létesítmények, partvédő művek rendszeres rekonstrukciója. A meder megfelelő intenzitású kotrása, mind a térségben tervezett kikötő-fejlesztési és egyéb beruházásoknak, mind a kikötők és strandok zavartalan üzemeltetésének alapfeltétele.

Jelenleg a Balatonon a szilárd tómeder kotrására korlátozott kapacitások állnak rendelkezésre, az ú.n. lágyiszap, azaz a fenékiszap felső, legszennyezettebb rétegének eltávolítására, pedig hatékony, a jogszabályoknak megfelelő technológia jelenleg nem elérhető. Az alapvető problémát a kikotort lágyiszap 90-95%-os víztartalma okozza, amely nem teszi lehetővé az iszap zagytérbe történő gazdaságos és biztonságos elszállítását.

A fejlesztési projekt alapvető elemei:

  • iszap-kiemelési technológia tervezése és kiépítése
  • úszótestre építhető, mobil iszap-víztelenítő technológia tervezése és kiépítése
  • iszaptovábbítási rendszer tervezése és kiépítése
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp