Agrárinnováció
Projekt neve:
Talajok és különböző növényfajok/fajták izotóparányának vizsgálatán alapuló származási helyet meghatározó eredetvizsgálati módszer fejlesztése
Megvalósítás helyszíne:
Budapest
REKONTIR szolgáltatások:
EU pályázat- és projektmenedzsment

Az izotópon alapuló termelőhely azonosítási módszert tanulmányozó cég környezetvédelmi, környezetkémiai, kárelhárítási, hulladék és szennyvízkezelési, valamint 2015-től élelmiszerkémiai kérdésekkel is foglalkozik.

Kutatásaikban talaj- és növénymintákat gyűjtenek (számos esetben felszín alatti víz és kőzetmintákat), mely során azonosítani tudják a termék termőhelyét. A folyamat közben nagy mennyiségű adat halmozódik fel, melyben a biológiai tudományból ismert ANOVA/MANOVA módszerek mellett összetettebb neurális hálózatok elvén működő algoritmusokat állítanak hadrendbe a termény és termőhely közötti kapcsolat objektív nyomkövetésére.

Az itt felsorolt statisztikai eljárások elengedhetetlenek egy korszerű termőhely azonosítási program létrehozásához. A tervezett adatbázis-szoftvert külső IT szolgáltató állítja elő a statisztikai elemzéseik alapján. A szoftver nem csak tartalmazni fogja a statisztikai módszerek által szolgáltatott termőföld osztályokat, vagy diszkrimináló függvényeket, hanem a frissen beérkező adatok alapján a statisztikát állandóan frissíti és a neurális hálózatokra jellemző tanulóalgoritmusok segítségével az azonosítási módszert folyamatosan finomítja. A grafikus kezelőfelület lehetővé fogja tenni a termés termőhely azonosságok, illetve eltérések meggyőző erejű ergonomikus megjelenítését, 3d diagrammok és egyéb adattömeg ábrázolási technikák segítségével.

A kutatás-fejlesztési program sikeres zárása esetén létrejön egy szolgáltatás, amely segítséget nyújt a hamis eredetű termékek kiszűrésében. Objektív alapokra helyezheti az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM), valamint az oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ) rendszereket.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp