Borászat és élelmiszeripar
Projekt neve:
Borászat és pezsgőpincészet korszerűsítése
Megvalósítás helyszíne:
Somlóvásárhely
REKONTIR szolgáltatások:
EU pályázat- és projektmenedzsment
Műszaki ellenőrzés

Kreinbacher József 2002-ben alapította a birtokot és vásárolta első dűlőit a Somló hegyen. 2003 óta folyamatos az ültetvények újratelepítése és a szőlészet, a birtok fejlesztése is, hogy a terroir-t leginkább kifejező borok születhessenek meg. A borászat mára mintegy 40 hektáron gazdálkodik.

A birtok fejlesztése 2011-ben érkezett következő nagy állomásához az Európai Uniós támogatással megvalósult új birtokközpont, borászat és pezsgőpincészet átadásával. 2014-ben a Kreinbacher Birtok első itt készített pezsgőivel is bemutatkozott, újabb fejezetet nyitva a hegy történetében. 2015 tavaszától egyedi kialakítású szobák és új bistro várja mindazokat, akik még közelebbről szeretnék felfedezni Somló borait, dűlőit, vagy a tradicionális pezsgőkészítés lépéseivel ismerkednének.

A borászat és a pezsgőpincészet eltérő tömegkialakításai kiegészítik és ellensúlyozzák egymást. Míg a borászat finoman, rejtőzködően simul a talajhoz, mesterséges dombot képezve a 8-as főút fele, addig a pezsgőpincészet tömege határozottan emelkedik ki belőle. Az organikus monolit vasbeton tömeget zöldtető fedi. A vonalak a vulkanikus hegy kialakulásának folyamatát idézik, a hosszanti párhuzamos falak a környék jellemző telekosztására utalnak. A geológiai erőket felelevenítő formavilág úgy a külső, mint a belső tér- és tömegformálásban megjelenik.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp