Borászat és élelmiszeripar
Projekt neve:
Világszínvonalú technológia, borászati épület építése
Megvalósítás helyszíne:
Villány
REKONTIR szolgáltatások:
EU pályázat- és projektmenedzsment
Műszaki ellenőrzés

A Villányi Borvidék neves borászatai közül kortárs építészeti szempontból a legmeghatározóbb a Sauska Pincészet. A természetbe kitűnően illesztett épület anyaghasználatával, tömegformálásával Villány mediterrán hangulatához nagyszerűen igazodik, úgy, hogy közben kialakítására az elegáns precizitás jellemző.

A borászat jelentős része 2007-ben épült, viszonylag rövid idő alatt. Ekkor készült el a tartályos erjesztő tér, a fahordós pince, palackozó, raktárak és az irodák. Majd folyamatos technológiai fejlesztések, valamint a kóstolótér belsőépítészeti kialakítása és a hozzá tartozó nagyméretű terasz kiépítése következett.

Fontos volt a birtok méretének megfelelő, optimális feldolgozó kapacitás annak érdekében, hogy ne kelljen (például hely- vagy eszközhiány miatt) kompromisszumot kötni a szüreti időpont megválasztásában. Ennek következtében, világszínvonalú technológiai berendezések beépítésével egy évi 4.000 hektoliter bor előállítására alkalmas borászati üzem került kialakításra. Lenyűgöző az 1500 db 225 literes hordó tárolására alkalmas fahordós pince.

A tartályok egészben és részlegesen is hűthetőek és fűthetőek, valamint az almasavbontás hatékonyságának növelése érdekében fűthető a fahordós pince is.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp