2021. március 22.

Hogyan érinti a magyar borászatokat a pandémia? Milyen hatásai jelentkeztek az ágazatban?

Megkérdeztük négy kiemelt magyar borászat vezetőjét országunk különböző régióiból, hogy miként élték meg az elmúlt 1 évet, továbbá hogy milyen kilátásokkal vágtak bele az idei szezonba.
Mi jelentette a legnagyobb üzleti kihívást?

Általánosságban elmondható, hogy azon borászatok szenvedték meg leginkább az elmúlt év eseményeit, akik vendéglátásra alapozva, azzal egybekötve működnek. A szektor teljes leállása közel megfelezte az ágazatból származó árbevételt, melyet a legtöbb esetben még a nyári időszakban tapasztalható forgalomnövekedés sem tudott ellensúlyozni.

Egyértelműen a legnagyobb kihívást a HORECA szektor életben tartása, valamint a munkaerő megőrzése jelenti. Megkérdezett borászati partnereinknél elbocsátások nem voltak jellemzőek, átcsoportosítással igyekeztek kiküszöbölni a nehezségeket.

A HORECA leállása nem kizárólag a hazai piacot érintette, hanem a pincészetek export tevékenységére is jelentős hatást gyakorol. Az export folyamatok lelassultak, a külföldre szállított tétel mennyisége csökkent és a beszerzők óvatosabbá, megfontoltabbá válták a leadott rendeléseket illetően.

Az értékesítési és marketing csatornák átalakultak

A legnagyobb változás az értékesítési csatornák prioritásában történt. A fókusz a széleskörű, sok esetben HORECA központú disztribúcióról, a multik polcaira történő bekerülésre és az ott történő bennmaradásra, továbbá az online jelenlétre helyeződött át. Mivel a kereskedelmi üzletek a legszigorúbb szabályozások alatt is nyitva maradhatnak, így kiszámítható, forgalomnövelő eszközt jelentenek a borászatok számára. Ebből adódóan a polcokra történő bekerülésért folytatott verseny azonban jelentősen felerősödött.

A kiesést a kiskereskedelemben sikerült kompenzálni. Extra Dry pezsgőnk elérhetővé vált szinte minden ismert áruházláncnál, az otthoni fogyasztásra a jó ár-érték arányú borok is népszerűek.

Kreinbacher Birtok

Azon borászatok, akiknek már korábban volt kiépített online értékesítése, rögtön a pandémia elején érzékelték a digitális csatornák exponenciális erősödését. Akik időben reagáltak és átcsoportosították a marketing költségvetést, valamint stabil online disztribúciós partnerekkel rendelkeztek (Pl. Bortársaság), akár kétszámjegyű forgalomnövekedést is elérhettek.

Kiestek a legnépszerűbb fesztiválok, a Gourmet és a Budai Borfesztivál, cserébe ráerősítettünk a digitális kommunikációra. A csodával határos eredményben kulcsszerepe van a Bortársasággal kötött hosszútávú szövetségnek. Profin és kellő gyorsasággal reagáltak az átalakuló piaci viszonyokra. Hogy támogassuk az eladásokat, az eddiginél is jobban odafigyeltünk a termelés oldalon a folyamatok időzítésére.

– Kreinbacher Birtok

Webshopunk már régóta üzemel – 2019-ben kezdtünk el foglalkozni az online marketinggel, pont fél évvel a COVID előtt. Amikor megjelent a vírus elképesztően nagyot húzott a webshop, megtízszerezve a csatorna addigi forgalmát

– Feind Zoltán (Feind Pincészet)

Egyre több a webshopból származó rendelés és beköszöntött a digitális világ a borászatokba is. Sok helyen tartanak például már online borkóstolót is.

– Bock Pince

A csatornák hatékonyságának fluktuációja is megfigyelhető. Míg tavasszal, ősszel és télen az online, valamint a multinacionális partnerek vitték előre a borászatokat, addig nyáron – kifejezetten a Balaton vonzáskörzetében – a HORECA ideiglenes talpraállása jelentette a fő bevételi forrást.

A balatoni nyár

A külföldi utazások hiányában a legtöbben a Balaton mellett töltötték a nyarat és szabadságukat. Ez pedig évtizedek óta nem látott „balatoni boom”-ot hozott magával.

Ami kiesés megfigyelhető volt az első hullámban, az a nyári szezonban teljes egészében visszajött. A home office adta lehetőség révén sokan leköltöztek a Balatonra, így balatonfőkajári vinotékánk is kiemelkedő évet zárhatott.

– Feind Zoltán (Feind Pincészet)

Ha nem is olyan mértékben, mint a Balatonnál, de a belföldi turizmus növekedése a népszerű borvidékeken is megjelent.

A belföldi turizmus nyári élénkülését mi is erősen megéreztük, a szállóvendégekkel teltházas volt a nyár és főként hétvégente, egyre több lett az asztalfoglalás és á la carte vendég is.

– Kreinbacher Birtok
Erősödő pezsgőfogyasztási trend

A pezsgőfogyasztás a fiatalabbak körében is egyre divatosabbá és általánosabbá válik, így mindenképpen érdemes figyelemmel követni a pezsgőpiac alakulását az elkövetkezendő években.

Évek óta csökken a vörösbor forgalma, a pezsgőfogyasztás pedig egyre felkapottabb lett

– Feind Zoltán (Feind Pincészet)

A rendezvények és közös élmények helyett most az otthoni fogyasztásra tevődik a hangsúly. A champagne-okért rajongó, erős vásárlóerejű körök pedig kevesebbet utazhattak és sokaknak hiányoznak a gasztronómiai élmények is, de részben pont ezért keresték a különlegességeket.

– Kreinbacher Birtok
Feind Zoltán – Feind Pincészet
A folyamatos fejlesztés a növekedés és a válságok átvészelésének kulcsa

A megkérdezett borászatok, pincészetek hozzáértésük, szaktudásuk és a kiváló csapat mellett a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetik sikereiket. Általánosságban elmondható róluk, hogy még az ilyen kihívásokkal teli időszakokban is a jövőben rejlő lehetőségeken gondolkoznak.

Előrefelé menekülünk. A jövőre és a COVID utáni időszakra tervezünk

– Bodri István (Bodri Pincészet)

A minőségnövelés mellett a folyamatos fejlesztések a piaci siker miatt is szükségesek. A kereslet nő és ennek kiszolgálásához a tradicionális pezsgőkészítés munkafázisait (lerázás, degorzsálás és likőrözés) fontos gondosan megterveznünk, időzítenünk. Amikor erősebb hónapokra számítunk, minimum 2-3 hónapra előre kell gondolkodnunk, hogy a pezsgő és az expedíciós likőr megfelelően integrálódjon és a legjobb formában kerüljön ki a palack a pincéből. 2020 év végén így minden adott volt, hogy ki tudjuk szolgálni a vevői igényeket.

– Kreinbacher Birtok

Új üzemünk elkészülése óriási mérföldkő az életünkben. Végre meg tudjuk mutatni, hogy kik is vagyunk, és ki tudjuk tárni kapuinkat. A fejlesztésekben hatalmas szerepe van természetesen a pályázati forrásoknak és rendkívül nagy segítség a REKONTIR Cégcsoport szakértelme, akik szinte minden ezzel kapcsolatos terhet átvesznek tőlünk, mi pedig továbbra is a minőségi borkészítésre koncentrálhatunk.

– Feind Zoltán (Feind Pincészet)
Bodri István – Bodri Pincészet
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
[ PROJEKTJEINKRŐL, PÁLYÁZATOKRÓL, RÓLUNK ]

Legújabb bejegyzéseink